Gyakran ismételt kérdések

Mitől van kellemetlen szaga a klímaberendezésemnek?

A klímakészülékek, alapvetően a helyiség levegőjét áramoltatják át egy ventilátor segítségével a készülék hőcserélőjén, így hűtve a helyiséget. A hőcserélő (más néven elpárologtató, vagy evaporátor) a működése során olyan alacsony hőfokra is lehűlhet, hogy annak felületén párakicsapódás lép fel, amely kondenzvíz formályában távozik a beltéri egységből. A berendezés kellemetlen szagát több féle ok is kiválthatja:

1/  A kondenzvíz nem teljesen tiszta, hanem a levegőből ki nem szűrt apró porszemcséket, szennyeződéseket is magával mossa a hőcserélő felületéről. Ez az üledék a kondenzvíz elvezető csővében lerakódik, és amikor a klíma nem üzemel, a megemelkedett hőmérséklet hatására kiváló táptalajt nyújt a levegőben egyébként is megtalálható baktériumoknak. Ezek a baktérium "telepek" kezdenek el egy idő után kellemetlen szagot árasztani, ami a készülék újbóli bekapcsolása, használata során ugyan enyhülhet (hiszen az újra keletkező kondenzvíz, lemossa a szennyezet felületeket a csőben) de ritkán karbantartott készülékek esetében egyre inkább fokozódó jelenség lesz. Régebbi berendezések esetében, ha menet közben, (hideg hőcserélővel) állítottuk le a beltéri egységet, akkor a vizes, párás hőcserélőn, hasonló jelenség játszódott le. A mai korszerű készülékeken már megtalálható a hőcserélő leszárító funkció, amely a hűtés kikapcsolását követően, utókeringetéssel leszárítja a hőcserélő felületét, így elkerülendő a baktérium tenyészetek kialakulását.

2/  A másik lehetséges ok, ha a kondenzvíz elvezetés nem a szabadba, hanem esetlegesen szennyvíz, vagy esőelvezető csatornába kerül bekötésre. Ilyen esetben, mindíg bűzzárót kell alkalmazni, ami meggátolja a csatornaszag visszaáramlását. Azonban a téli, használaton kívüli időszakban, előfordulhat, hogy a bűzzáró kiszárad, így nem nem zár le. Amennyiben olyan a kialakítása hogy utántölthető, akkor töltsük fel néhány pohár vízzel, ha ez nem megoldható, akkor kapcsoljuk be a klímát egy rövid időre (így a termelődött kondenzvíz újra feltölti a bűzzárót), és ezzel megoldjuk a kellemetlen szag visszaáramlást.

Hosszú távon, a karbantartás hiánya is okozhatja a készülék szagosodását, ezért nem érdemes elhanyagolni a rendszeres, vegyszeres tisztítást, így elkerülhetők ezek a kellemetlenségek.

Miért érdemes karbantartási szerződést kötni? Mit kell tartalmaznia egy karbantartásnak?
Rólunk / Kapcsolat

Trio-Contakt Kft.
GPS: N: 47,67808 E: 17,67139
Cím: 9028 Győr Fehérvári u 75. (Integrál-park)
Tel.: +36 [96] 423-502
E-mail:
Ügyfélfogadás (áru átvétel): H-P, 8.00-11.30; 12.30 - 16.00

Adatvédelem  Oldaltérkép  Információk
2014 © Trio-Contakt