Klimatizálás

Miért van szükségem a klíma berendezésre?

Egy klímával már nem csak hűteni, de fűteni is lehet, ezáltal megoldást kínál mind a négy évszakra, ezáltal mindig komfortosan érezhetjük magunkat.

Lehet odakint fullasztó hőség vagy épp didergetően hideg egy professzionális klímaberendezéssel mindez nem jelent problémát.

Most pedig felsorolunk néhány tényezőt, melyet meg kell, fontolnia mielőtt klímaberendezést vásárolna.

Mielőtt klímaberendezés vásárlására adná a fejét, mérlegelje, hogy az épületbe melybe szeretné beszereltetni, ténylegesen ki tudja-e használni a berendezés nyújtotta előnyöket.

Érdemes egy ilyen beruházás előtt átgondolni egyéb alternatívákat is, mint például:

 • árnyékolás
 • ablakfóliázás
 • szigetelés
 • megfelelő szellőztetés
 • ha még csak a tervezésnél tart, akkor a tájolás megfelelő tervezése

Milyen berendezést válasszak?

A döntés megszületett, tehát lakása hűtését illetve akár fűtését is egy klímaberendezéssel szeretné megoldani, akkor először is fel kell mérni a lehetőségeket és ki választani közülük a legmegfelelőbbet.

El kell dönteni azt is, hogy minden helyiségbe külön berendezés kerüljön, vagy elegendő egy központi klímaberendezés is?

Az egyik legfontosabb kérdés az a berendezés kivitele, tehát, hogy hova szeretnénk felhelyezni a készüléket. Az alábbi megoldások léteznek:

 • oldalfali
 • álmennyezetbe építhető
 •  parapetre/mennyezetre szerelhető
 • légcsatornázható

Mono-split vagy multi-split? Melyiket válasszuk?

 • Mono-split: 1 db kültéri egységre 1 db beltéri egység köthető
 • Multi-split: 1 db kültéri egységre több beltéri egység is köthető.

Milyen kategóriájú berendezést válasszak?

 • Átlagos felhasználás mellett, a mai "közép kategóriás" készülékek tökéletesen megfelelnek a célnak. (SINCLAIR, LG, GREE, FUJITSU, MIDEA, HAIER...) Amennyiben a berendezés pl. hálószobában van, vagy olyan helyre szükséges telepíteni, ahol fontos a nagyon csendes működés, akkor érdemes magasabb minőségű, alacsony zajszintű készüléket választani. (Pl. DAIKIN, TOSHIBA, PANASONIC...)
 • A felhasználási szokásainkhoz illeszkedő berendezést is választhatunk, pl. különböző Időzítéseket, vagy akár mobil eszköz, vagy egyéb internet alapú elérést is megvalósíthatunk már.
 • Amennyiben szükséges, hatékonyabb levegőszűrő-rendszer, de akár frisslevegő opció is választó.
 • Akinek a design fontos, szintén sokféle készülék közül választhat, bár jellemzően ezekért a plusz elemekért szinte minden gyártmánynál jelentős felárat kérnek!
 • A berendezés kiválasztásánál, fontos kritérium, (sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat) hogy lehetőség szerint a megvásárolt készülék garanciális javítását is, a kivitelezést végző cég végezze!
 • Esetleges típus preferencia esetén, körültekintően járjunk el, hiszen napjainkban már nem ritka, az ú.n. "fehér készülék" amelyet olyan márka címkével vehetünk meg, amit csak kívánunk, de ez nem jelenti feltétlenül az eredeti márka minőségét! Vagy éppen fordítva is igaz lehet; hogy nem feltétlenül gyengébb minőségű egy berendezés csak azért, mert kevésbé ismert a reklámokból. (lehet, hogy éppen ez a gyártó gyárt rengeteg típust a nagy márkák számára is)
 • Legyünk körültekintőek a klímaberendezés kiválasztásakor.

Mire ügyeljek a kivitelezésnél?

A lakás, vagy ház, ill. a helyiség szerkezete, elrendezése, bútorozottsága, mind-mind befolyással van arra, hogy milyen kivitelű berendezést érdemes választani.

 • Egy standard panellakásban, legegyszerűbb az oldalfali készüléket (A) beépíteni. A beltéri egységet a kültérihez közel - lehetőleg a benntartózkodóktól minél távolabb, kell elhelyezni, úgy hogy senkire ne fújja a hideg levegőt! Lehet, hogy kellemes a hűs fuvallat, amikor nagyon melegünk van, de fontos tudni, hogy ezek a készülékek akár 8-9°C fokos levegőt is kifújhatnak, ami közvetlenül a gép előtt állva, vagy ülve nagyon kellemetlen és az egészségre ártalmas! A nem megfelelő körültekintéssel telepített berendezés, légúti panaszokat, meghűlést, tüdőgyulladást, de akár mozgásszervi panaszokat is okozhat!
 • Amennyiben lehetséges, ne engedjünk az elvárásainkból, mert gyakran előfordul, hogy az "egyszerűbb" szerelés miatt olyan helyre javasolják a szerelők a gépet, ahol hosszútávon kellemetlen hatásai lehetnek az üzemeltetésnek.

 • Bonyolultabb alaprajz, vagy berendezés esetén, érdemes elgondolkodni a parapet tip. beltéri egység (B) beépítésének lehetőségén! Ezt a típust oldalfalra lehet építeni, mint pl. egy radiátort. Így a kifújt levegő nem fentről lefelé, hanem alulról felfelé áramlik, és kevésbé okoz huzatérzetet.
 • Ha az épület vagy helyiség kivitele lehetővé teszi, beépíthetünk ú.n. légcsatornázható berendezést, (C) amikor a beltéri egységet egy belsőépítész burkolat, vagy álmennyezet mögé/fölé helyezzük el, így egy minimális "légcsatorna szereléssel, elérhetjük, hogy csak a befújó-elszívó (anemosztátok) rácsok látszanak a rendszerből.
 • Amennyiben a helyiség rendelkezik álmennyezettel, (és a felette lévő magasság megengedi) akkor használhatunk kazettás/álmennyezetbe építhető beltéri egységet (D) is. Ennél a típusnál a mennyezeten csak az elszívó-kifújó keret látszik, a gép többi része az álmennyezet felett helyezkedik el. Könnyebbség a telepítésnél, hogy ezek a berendezések kondenz szivattyúval rendelkeznek, amelyek 30-60cm emelőmagassággal, lehetővé teszik a hűtés során keletkező kondenzvíz problémamentes elvezetését. Ezt a fajta egységet, olyan helyre javasoljuk, ahol a belmagasság legalább 3,5-4m felett van, mert ennél kisebb belmagasság estén jelentős lehet a huzat hatás!

E két utóbbi rendszernél viszonylag egyszerűen megoldható a frisslevegő csatlakozás is, bár néhány újabb oldalfali készülék is tud már frisslevegő opciót. (pl. Daikin)

Ajánlatkérés

Termék / Szolgáltatás * 
Név * 
E-mail-cím * 
Cím vagy irányítószám * 
Telefonszám  
Megjegyzés  
Adatvédelem * 
Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam és elfogadom.

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: