Hőszivattyú berendezések

A hőszivattyú nem más, mint egy takarékos és biztonságos fűtő-hűtő berendezés. Működését a legegyszerűbben egy példán keresztül tudjuk szemléltetni. A mindenki által ismert kompresszoros hűtőszekrény is egyfajta hőszivattyú, hiszen a benne elhelyezett élelmiszer „HŐ-jét VONJUK EL", vagyis hűtjük, és a környezetnek (pl. a konyhánknak, üzlethelyiségnek) átadjuk az elvont hőt!

Tökéletes választás azoknak, akik:

 • Szeretnék gazdaságosabbá tenni vagy korszerűsíteni fűtésüket.
 • Nem akarnak nagy költségen gázt bevezetni.
 • Környezetbarát fűtési megoldást keresnek.

Mire is jó egy hőszivattyú?

A hőszivattyú egy olyan gazdaságos megoldást jelent, mellyel hatékonyan tudjuk fűteni, hűteni otthonunkat, valamint alkalmas a használati-melegvíz előállítására is. Ennek köszönhetően ma már a legtöbb új építésű ingatlanba hőszivattyús fűtésrendszer kerül kialakításra.

Előnyei más fűtési alternatívákkal szemben:

 • Telepítése mindössze néhány napot vesz igénybe.
 • Élettartama hosszú, karbantartása minimális.
 • Fogyasztása nagyon kedvező! Elektromos fűtés lévén akár napelemről is üzemeltethető vagy H-tarifás mérőről (okt. 15-ápr. 15 között olcsóbban).
 • Nem pusztán fűtésre, de hűtésre is használható.
 • Nem bocsát ki káros anyagokat, mint pl.: szén-monoxid, füst.

A hőszivattyúk 3 fő csoportja és fontosabb jellemzőik:

Víz-víz hőszivattyú: (talajvizes, talajszondás, talajkollektoros)

 • Olyan rendszer, ahol a hőenergiát vízzel (fagyállóval) töltött hőcserélőn keresztül nyeri ki a készülék a talajból vagy kútból, vagy felszíni vízből, pl. nagyobb kerti tóból.

Levegő-víz hőszivattyú: (kompakt rendszerű, osztott /split/)

 • Azt jelenti, hogy a készülék (kültéri egysége) a levegőből nyeri a hőenergiát és azt használja víz melegítésére.
 • Kétféle kivitelben is gyártják őket:

- Monoblokk rendszer: A felhasználás helyére kell bevezetni a vízvezetéket a házba és az egybeépített berendezés készíti el a meleg vagy hideg vizet. 


Monoblokk rendszer
- Osztott (split) rendszer: Jellemzően a kültéri egységben helyezkedik el a kompresszor, a kondenzátor és a ventilátor, a beltéri egységben a gáz (hűtőközeg) / víz hőcserélő, és a szekunder köri szivattyú és vezérlések.

Osztott (split) rendszer

Levegő-levegő hőszivattyú: (a split jellegű klímák többsége ilyen)

 • Köznyelven hagyományos split klíma kültéri egysége a levegőből nyeri a hőenergiát és levegő formájában adja le a hőenergiát a beltéri egységen keresztül.
 • Az osztott klímák többféle kivitelben is megvásárolhatóak: fali, parapet, mennyezeti, álmennyezeti, légcsatornázható, szekrény.

Arra a kérdésre, hogy Önnek melyik típus a legmegfelelőbb, szakértő kollégáink tudják a választ! Ingyenes szaktanácsadásért forduljon hozzánk bizalommal!

Hova telepíthető a hőszivattyú?

Nincs megszabva, hogy hová telepíthető, így szinte bárhová felhelyezhető az épületben, pusztán a kültéri és beltéri egységek felhelyezéséhez van szükség egy kis helyre.
A hőszivattyú ideális választás lehet többek kötött: nagyobb alapterületű családi házak, társasházak, úszómedencék, irodák és nagyobb méretű csarnokok fűtéséhez és hűtéséhez egyaránt.

Használati-melegvíz hőszivattyúval? IGEN!

Ahhoz, hogy a használati-melegvíz hőszivattyúk elő tudják állítani a meleg vizet, a környezetből veszik fel a szükséges energiát, ezáltal környezetbarát megoldást jelentenek. Telepítésük gyorsan és költséghatékonyan kivitelezhető.

Igényeinek megfelelően választhat kompakt vagy hagyományos készüléket.

Néhány gondolat a kompakt készülékekről:

 • Minden szükséges hidraulikus elemet tartalmaz a beltéri egység.
 • Jellemzően 100-300 literes tartályokkal rendelkeznek.
 • Alkalmasak fűtésre és hűtésre is egyaránt.

Abban a kérdésben, hogy Önnek melyik lenne a legmegfelelőbb szakértő kollégáink tudnak segíteni! Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

Épületgépészeti kivitelezés

Ahhoz, hogy működjön egy hőszivattyú első lépésként szükség van a kültéri és beltéri egységek összekötésére, ezután a készülék elektromos áramellátása következik, majd a vízoldali bekötés, a beüzemelés és a szabályozás.

Mi a Trio-Contakt Kft. munkatársai jellemzően az előre telepített osztó-gyűjtőig vállaljuk a kivitelezést. A fűtés oldali rendszerek kiépítését, mint pl.: csőhálózat NEM vállaljuk. Igény esetén azonban szívesen segítünk a társ szakmákkal való együttműködésben!

Amennyiben még többet szeretne megtudni a hőszivattyúkról, abban az esetben vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és készséggel válaszolunk minden kérdésére!

Ajánlatkérés

Termék / Szolgáltatás * 
Név * 
E-mail-cím * 
Cím vagy irányítószám * 
Telefonszám  
Megjegyzés  
Adatvédelem * 
Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam és elfogadom.

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: